Ultrason Nasıl Çalışır?

Ultrason, vücudunuzdaki organların görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Dönüştürücü veya probe olarak bilinen küçük, elde taşınan bir cihaz, ses dalgalarını vücuda iletir. Bu ses dalgaları vücudunuzdaki çeşitli organ ve yapılardan yansır. Dönüştürücü ayrıca yankılanan dalgaları kaydeder ve bu bilgileri görüntü oluşturmak için kullanır.

Midenizdeki sindirilmemiş yiyecekler ve mesanenizdeki idrar ses dalgalarını engelleyebilir, bu da teknisyenin karnınızın net bir görüntünün oluşturmasını zorlaştırır. Yemek yemek veya sakız çiğnemek mide-bağırsak sisteminize hava girerek pankreas, safra kanalları ve safra kesesini görmeyi zorlaştırabilir.

Ayrıca yemek yemek veya sıvı tüketiminde bulunmak, safra kesenizin küçülmesine neden olabilir. Bu durum, safra kesesinin içinde gelişen anormal oluşumları veya polipleri bulmayı zorlaştırır. Herhangi bir tüketim yapmadığınızda, safra kesesi önemli bir sindirim sıvısı olan safra ile dolduğundan gün boyunca genişler. Safra kesesi oruçtan büyüdüğünde ultrasonda görmek daha kolaydır. Yemek yedikten sonra safra keseniz içerisinde bulunan safrayı midenize saldığı için küçülür.

Radyoloji ekibi karın ultrasonunuzdan hemen önce su içmenizi isteyebilir. Bunun nedeni, mideniz su ile doluyken pankreasınızın ve safra kanallarınızın ayrıntılarını daha kolay görmenizdir. Aynı şekilde, mesane, prostat, rahim ve yumurtalıklarınızın net görüntülerini oluşturmayı kolaylaştıracağından mesanenizi dolduracak kadar su içmenizi isteyebilirler.