Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Prostat kanseri milyonlarca erkeği etkileyen ciddi bir durumdur. Aslında cilt kanseri dışında prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür.

Diğer kanser türleri gibi prostat kanseri de erken evrelerinde semptomlara neden olabilir. Bu semptomların farkında olmak, erkeklerin prostat kanserini yenmek için ihtiyaç duydukları tanı ve tedaviyi almalarına yardımcı olabilir.

Prostat kanseri, erkeklerde mesanenin hemen altında, rektum ve penisin yaklaşık yarısında bulunan küçük bir bez olan prostat bezini etkiler. Çörek şeklindeki bez, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp olan üretranın etrafını sarar. Bu bezin yerleşimi nedeniyle prostat sorunları üriner semptomlara neden olabilir.

Prostatın ana görevi, spermi besleyen ve taşıyan bir sıvı olan seminal sıvıyı üretmektir. Boşalma sırasında prostat kasları, sıvının sperm hücreleri ve seminal sıvı ile karıştığı üretraya prostat sıvısını göndermek için kasılır. Prostat kanseri gibi prostat sorunları, boşalma sırasında ağrıya veya işlev bozukluğuna neden olabilir.

Diğer kanser türleri gibi, prostat kanseri de anormal hücrelerin büyümesi ile karakterize edilir. Kanser ilerleyici bir hastalıktır, yani zamanla kötüleşir. Anormal hücreler sağlıklı hücrelere müdahale edebilir ve prostatın düzgün çalışmasını engelleyebilir. Sağlıklı hücre fonksiyonunun işlev bozukluğu, belirti ve semptomlara neden olabilir.

Zamanla, anormal prostat hücreleri metastaz olarak bilinen bir süreçte tümörden ayrılabilir ve prostatın dışına çıkabilir. Kanser hücreleri daha sonra vücudun diğer kısımlarını etkilemek için kan dolaşımı veya lenfatik sistem boyunca ilerleyebilir. Anormal hücreler vücudun herhangi bir yerindeki organları etkilemek için seyahat ederken, prostat kanseri genellikle lenf bezlerine ve kemiklere metastaz yapar. Bu bölgelere metastaz birtakım semptomlar oluşturabilir.

Doktorlar, prostat kanseri hücrelerinin sıçrayıp sıçramadığını ve ne kadar ilerlediğini belirlemek için çok çeşitli testler yaparlar. Testlerin sağladığı bilgiler, kanserin aşaması ile ifade edilir ve tanımlamak için kullanılır. Her aşamaya 0'dan IV'e (0'dan 4'e) kadar bir sayı verilir. Evre I kanserinde tümör küçüktür ve hissedilemez; prostatın bir tarafının yarısından daha azını etkiler. Evre II'de, tümör büyüyor, ancak yine de prostat bezinde lokalize. Evre III kanserler prostatın dışına yakın dokulara yayılmıştır ve evre IV kanserler lenf düğümlerine veya kemikler dahil vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır.

Prostat kanseri de diğer birçok kanser türü gibi erken evrelerinde nadiren semptomlara neden olur.

Prostat kanserinin semptomları büyük ölçüde tümörün boyutuna ve ne kadar yayıldığına bağlıdır. Tümör prostatta veya bezin hemen yanındaki dokuda lokalize olduğunda, semptomlar büyük ölçüde idrar yolunu ve birincil cinsel organları etkileyerek idrar yaparken veya cinsel doyum esnasında sorunlara neden olur.

Neyse ki çoğu prostat kanseri yavaş büyür ve anormal kanser hücreleri genellikle prostat beziyle sınırlıdır. Yavaş büyüme ve sınırlı metastaz elbette iyidir, ancak evre I veya II tümörler her zaman semptomlara neden olmaz. Bu durum, birçok erkeğin prostat kanseri olabileceği ancak bunu bilmediği anlamına gelir.

Prostat Kanserinin Belirtileri

Prostat kanseri en erken evrelerinde her zaman semptomlara neden olmazken, erkekler aşağıdaki semptomları yaşayabilir:

       i.          İdrar veya boşalma sırasında ağrı veya yanma hissi

      ii.          Özellikle geceleri sık idrara çıkma

     iii.          İdrar akışını başlatma veya durdurma zorluğu

     iv.          Ani erektil disfonksiyon

      v.          Semende veya idrarda kan

Prostat Kanseri İçin Diğer Erken Uyarı İşaretleri

Diğer erken uyarı işaretleri, alışılmadık derecede zayıf idrar akışını ve otururken prostat çevresinde açıklanamayan ağrıyı içerebilir. Bu semptomlar, tümör üretra veya prostat bezine baskı yaptığında gelişir.

Kanser prostat bezinin ötesine yayılmışsa, şu belirtiler görünebilir:

      i.          Sırtta veya vücudun alt kısmında iltihaplanma

     ii.          Sırt veya kalça ağrısı

     iii.         Kemik ağrısı

     iv.         Anormal idrar veya bağırsak alışkanlıkları

     v.          Açıklanamayan kilo kaybı

 

Prostat kanseri belirtileri diğer hastalıklar ile de benzerlik gösterebilir. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasını gösteriyorsanız, bu prostat kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Benzer şekilde prostat kanseri teşhisi konan bir erkekte de bu belirtilerden hiçbiri görülmeyebilir. Prostat kanserinin erken uyarı işaretleri hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın. Ne kadar erken test yaptırırsanız tedaviye o kadar erken başlayabilirsiniz.