Emar ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir?

Bir radyolog değilseniz, tüm bu radyoloji terimlerini biraz kafa karıştırıcı bulabilirsiniz. Birçok hastanın sorduğu bir soru şudur: "TOMOGRAFİ taraması ile EMAR taramaları arasındaki fark nedir?"

Her tarama türü bir radyolog tarafından gerçekleştirilir, ancak teknikler nasıl farklılık gösterir? İki prosedürün pek çok ortak noktası vardır ve kullanımları örtüşebilir. Benzerliklerine örnek olarak, her ikisinin de tanısal görüntüleme yöntemleri olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Ancak, ikisini ayıran birkaç önemli fark vardır.

 

EMAR veya TOMOGRAFİ taramasına ne zaman ihtiyacınız olur?

EMAR ve TOMOGRAFİ taramaları arasındaki bazı farklar şunlardır:​

Beyni incelerken EMAR tercih edilir. EMAR taraması, tüm beyin anatomisini görmenizi sağlar ve şişlik, kanama ve tümörler gibi anormallikleri tespit etmeyi kolaylaştırır. Omuriliği tümörler veya iltihaplanma açısından incelerken net bir resim sağlar. Cerrahlar ayrıca bir araba kazası veya spor yaralanması gibi travmalardan sonra omurgayı analiz etmek için EMAR cihazlarına başvurmayı tercih edeceklerdir.

TOMOGRAFİ taramaları daha çok kemik yaralanmalarını, akciğerlerdeki sorunları veya kanserle ilgili sorunları değerlendirmek için kullanılır.

EMAR taramaları, genellikle X-ışınları ve TOMOGRAFİ taramalarından daha ayrıntılı olmalarının yanı sıra EMAR'lar yumuşak dokuyu, özellikle tendonları ve bağları görüntülemek için daha doğru tercihler olarak karşımıza çıkar. Yüksek çözünürlüklü tarama yöntemi olan 3 Tesla EMAR taraması, tüm beyin anatomisini görmenizi sağlar ve şişlik, kanama ve tümörler gibi anormallikleri tespit etmeyi kolaylaştırır. Omuriliği tümörler veya iltihaplanma açısından incelerken net bir resim sağlar. Ek olarak cerrahlar, bir araba kazası veya spor yaralanması gibi şiddetli travmalardan sonra omurgayı analiz etmek için bir EMAR taramasına başvuracaklardır.

TOMOGRAFİ taraması yalnızca bir bakış açısından bir görüntü gösterir. Görüntüler yataydır ve nesnenin içinin yalnızca bir dilimini gösterir. Bununla birlikte, bir EMAR, neredeyse her açıdan bir görüntü üretebilir ve size nesnenin 360 derecelik bir görünümünü gösterir.

Radyasyona Maruz Kalma

Son yıllarda insanlar röntgen ışınlarının kansere neden olabileceği konusunda endişelenmeye başladılar. Bunun nedeni, X-ışınlarının insanlar için zararlı olabilen iyonlaştırıcı radyasyon tarafından üretilmesidir. EMAR'da ise iyonlaştırıcı radyasyon yoktur ve makinelerde X-ışınları yerine mıknatıslar kullanıldığı için her türlü zararlı radyasyondan korunursunuz.

Öte yandan, TOMOGRAFİ taramaları hastaları sürekli olarak, kansere yol açabilecek düşük radyasyon seviyelerine maruz bırakır. Bir TOMOGRAFİ taramasının yaklaşık olarak, bir kişinin normalde üç ila beş yıl içinde alacağı radyasyona maruz kalma miktarını oluşturduğuna dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle tekrar tekrar maruz kalmak tehlikeli olabilir.

TOMOGRAFİ taramaları tipik olarak beş dakika veya otuz dakika aralığında tamamlanır. EMAR’da ise çekim süresi daha uzun sürebilir. Bu, hastanın tarama sırasında yaşayacağı rahatsızlık seviyesini en aza indirir ve onları çok daha kısa sürede dışarı alır. Ek olarak, TOMOGRAFİ taramalarında, hafif bir hareket görüntüleme sürecini kesintiye uğratmayacağından, hastaların tamamen hareketsiz yatmaları gerekmez. Sadece bazı tetkiklere göre, nefesinizi tutmanız talep edilebilir.

Büyük bir fark olmasa da TOMOGRAFİ taramaları genellikle EMAR taramalarından daha ucuzdur. Sonuçta, her yöntemin artıları ve eksileri vardır ve genellikle farklı durumlarda kullanılırlar. Her hasta için doğru olan tanısal görüntüleme prosedürünü tespit etmek doktorun sorumluluğundadır.