Göğüs İmplantları Mamografi Çekimine Engel Midir?
Göğüs implantlarınız varsa, mamografi çektirmenin güvenli olup olmadığını merak edebilirsiniz. Sonuçta, mamografiler meme kanserinin saptanmasında ve tedavisinde önemli bir rol...
Kolay Sağlık Randevu
Açık EMAR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ve Kapalı EMAR, manyetik alanlar ve radyo dalgalarını kullanarak vücut içindeki yapıları görüntülemek için kullanılan iki farklı türde manyetik rezonans görüntüleme yöntemidir. İşte bu iki yöntem arasındaki temel farklar:
Tasarım:
Açık EMAR: Açık EMAR cihazları, genellikle daha geniş açık alanlara sahiptir. Bu, hasta için daha az kapalı bir deneyim sunar ve klostrofobi gibi sorunları azaltabilir.
Kapalı EMAR: Kapalı EMAR cihazları daha dar tünel benzeri yapıya sahiptir. Bu tür cihazlarda bazı hastalar için kapalı bir ortamda olma endişesi veya klostrofobi yaşama riski bulunabilir.
Hasta Deneyimi:
Açık EMAR: Açık EMAR cihazlarının daha geniş yapıdaki tasarımları sayesinde, hastaların daha konforlu bir deneyim yaşamalarını sağlamaya yardımcı olur. Klostrofobiyi (kapalı alan korkusu) tetikleyebilecek ana etmen olan dar alanın azlığı, hastanın ölçüm esnasındaki rahatlığını arttırabilir.
Kapalı EMAR: Bu cihazlar, daha dar olan tasarımları edeniyle, sıkıcı veya endişe verici bir deneyim oluşturabilir. Kapalı alanda geçirilen süre, gerginlik veya rahatsızlık hissine yol açabilir.
Uygulama Alanları:
Açık EMAR ve Kapalı EMAR, benzer tıbbi uygulamalarda kullanılır. Her iki yöntem de vücut içindeki organları, dokuları, kan damarlarını ve anomalileri görüntülemek için kullanılır.
Hasta Seçimi:
Klostrofobi veya anksiyetesi olan hastalar için Açık EMAR tercih edilebilir.
Kapalı EMAR, görüntüleme sırasında daha az hareketliliği gerektiren durumlar için daha uygundur.
Kullanılacak EMAR Yöntemi, hastanın bireysel ihtiyaçlarına rahatlığına ve tıbbi durumuna bağlı olarak belirlenmelidir. Bazı hastalarda Açık EMAR daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkarken, bazıları için Kapalı EMAR daha uygun bir olabilir. Hekimler, genellikle hastanın rahatlığı ve tıbbı gereksinimleri göz önünde bulundurarak en uygun yönteme karar verirler
Açık EMAR: Her ne kadar Açık EMAR cihazları “açık” olarak isimlendirilse de cihazın "kapalı" doğası nedeniyle bazı hastaların endişeli hissetmesine neden olur. Ayrıca bu cihazlar tam vücut EMAR cihazının geleneksel tasarımından sapmaktadır. Açık EMAR cihazları, tasarımsal olarak yanları açık veya daha geniş açıklıklara sahip cihazlardır ancak yine de hastanın kayar bir masa üzerinde uzanmasını gerektirir. Açık EMAR, anksiyete veya klostrofobiden mustarip hastalar için daha fazla rahatlık sunsa da, cihazın açık yapısı, Kapalı EMAR cihazları kadar kuvvetli bir manyetik alan sağlayamadığından, Kapalı EMAR muadillerine göre daha az ayrıntılı görüntüler üretir. Bu yüzden her hastalık için doktorlar Açık EMAR önermezler.
3 Tesla EMAR: Kapalı EMAR’ın daha farklı bir versiyonu olan bu cihazlar, geleneksel EMAR cihazının iki katı güce sahip manyetik alan kullanır ve bu sayede daha kısa sürede daha ayrıntılı bir görüntü üretir. Beyindeki inme, tümör veya anevrizma belirtilerini tanımlamak için yaygın olarak kullanılır. Bunlara ek olarak 3 Tesla EMAR cihazlarının diğer kullanım alanlarından bazıları şunlardır:
i. Kalp krizi veya kalp hastalığından kaynaklanan hasarı anlamak
ii. Kan damarlarındaki tıkanıklıklar açısından kalp ve dolaşım sistemini incelemek
iii. Kemiklerde ve eklemlerde oluşan artrit (iltihaplanma)
iv. Disk hastalığı veya kemik enfeksiyonları gibi durumları aramak
v. Karaciğer, böbrekler, rahim, yumurtalıklar veya prostat gibi, iç organların durumunu analiz etmek için tercih edilir.
3 Tesla EMAR’ın teknolojisi kullandığı enerji ve ürettiği titreşim kuvvetinin daha fazla olmasından dolayı diğer EMAR tiplerine kıyasla daha yüksek maliyetlidir. Ancak teşhis işlem süresinin azalmasının ve tekrarlanan taramayı ihtimalini azaltarak hastaya kolaylık sağlamasına ek olarak daha güvenilir sonuçlar verdiği için teşhis sürecinde kolaylık sağlayabilir.