Meme Kanseri Ve Risk Faktörleri

Tarama testleri, kişilerin sağlık sorunlarını belirlemek veya semptomlar ortaya çıkmadan önce sorunun tespiti için en iyi yoldur. Erken teşhis, genellikle bir hastalık ciddileşene kadar beklemekten çok daha kolay ve etkili olan erken tedaviye yol açar. Düzenli olarak tarama yaptırmak, sağlığınızı korumanın en güvenli yollarından biridir.

Diğer kanser türleri gibi meme kanseri de diğer organlara yayılabilen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile karakterize ciddi bir hastalıktır. Doktorlar bu yayılmayı aşamalar halinde tanımlar ve genellikle aşamaya I'den IV'e kadar bir sayı atar.

Meme kanserinin en erken evrelerinde (evre I), anormal meme hücreleri sadece meme dokusunda bulunur. Daha sonraki aşamalarında (evre II ila IV), anormal meme hücreleri kemiklerde, karaciğerde, beyinde ve akciğerlerde bulunabilir.

Bir meme kanseri risk çalışması sırasında, bir sağlık uzmanı bir kadının meme kanseri geliştirme riskini artıracak belirli faktörleri gözden geçirecektir. Bu faktörler şunları içerir:

                i.          Kadının ilk çocuğunu doğurduğu yaşı

               ii.          Kişisel meme kanseri öyküsü

              iii.          Hodgkin lenfoma veya diğer hastalıklar için göğse                 önceki radyasyon

             iv.          BRCA1 veya BRCA2 geninin genetik mutasyonu

               v.          Yaş

              vi.          Etnik köken

             vii.          İlk adet dönemi yaşı